Home > TOP Oss werkt samen met Amnesty International voor arbeiders in Qatar
NIEUWS
TOP Oss werkt samen met Amnesty International voor arbeiders in Qatar
31 oktober 2022

TOP Oss laat zien wat hun motto Klein Maar Dapper inhoudt. De thuiswedstrijd van de Osse eerstedivisionist tegen PEC Zwolle op vrijdagavond 4 november, zal geheel in het teken staan van de oproep aan de FIFA en de Qatarese autoriteiten om voor het WK uitgebuite arbeiders op een eerlijke manier te compenseren. Om de internationale petitie hiervoor te ondersteunen, zijn de Ossenaren een bijzondere samenwerking met Amnesty International aangegaan. Een uniek shirt is hiervan het resultaat.

Als er iets is wat Ossenaren historisch niet over hun kant laten gaan, is het arbeiders die uitgebuit worden. De omstandigheden waaronder de infrastructuur en stadions voor het aankomende WK voetbal in Qatar gebouwd zijn, doen ons dan ook pijn. Een toernooi waar normaal zo reikhalzend naar uitgekeken wordt, krijgt daarom ook voor iedereen bij TOP Oss een nare bijsmaak.

Duizenden arbeiders in alle WK-projecten worden nog steeds geconfronteerd met problemen zoals te laat betaalde of onbetaalde lonen, het ontzeggen van rustdagen, onveilige arbeidsomstandigheden, belemmeringen bij het veranderen van baan en beperkte toegang tot de rechter. Ook is de dood van duizenden werknemers niet onderzocht.

TOP Oss spreekt zich uit
Een club als TOP Oss kan daar niet stil over blijven. We noemen onszelf ten slotte sinds 1928 al Klein Maar Dapper, en dus voelen we ons geroepen om te laten zien waar een kleine club groot in kan zijn. De thuiswedstrijd van TOP Oss tegen PEC Zwolle van vrijdagavond 4 november zal daarom in het teken staan van de oproep aan FIFA en de Qatarese autoriteiten op om een uitgebreid herstelprogramma op te zetten om werknemers te compenseren en toekomstige uitbuiting te voorkomen.

Met dit in gedachten is TOP Oss een bijzondere samenwerking aangegaan met Amnesty International. Gedurende de komende week roepen wij iedereen op die onze club en de voetbalsport een warm hart toedraagt om de petitie die Amnesty geopend heeft voor de arbeiders in Qatar te ondertekenen. Dat kan zowel digitaal als tijdens de wedstrijdavond, via de bij binnenkomst in het Frans Heesen Stadion aanwezige lijsten.

“Wij gaan als TOP Oss het verschil niet maken”, zegt aanvoerder Rick Stuy van den Herik. “Maar het is goed dat deze misstanden van meerdere kanten belicht worden. We kunnen het niet meer veranderen, maar we kunnen wel besef creëren. Om als voetbalwereld ten minste te proberen de mensen die hieronder te lijden hebben gehad, te helpen en te voorkomen dat zoiets in de toekomst opnieuw gebeurt.”

Speciaal limited edition inloopshirt
“Dit is geen statement van ons tegen de deelname van het Nederlands elftal, of het bezoek van hoogwaardigheidsbekleders aan het WK in Qatar”, aldus algemeen directeur Jack van Lieshout. “Het is een oproep vóór een eerlijke behandeling en financiële compensatie van de arbeiders daar. Die hopen wij met onze club zo kracht bij te kunnen zetten.”

Spelers van TOP Oss zullen de warming-up voorafgaand aan de wedstrijd verrichten in een speciaal voor deze avond ontworpen shirt. In stemmig zwart met enkel het logo van Amnesty, willen zij iedereen stil laten staan bij de donkere schaduw die er ditmaal over het grootste sportevenement ter wereld hangt. Deze in een gelimiteerde oplage geproduceerde shirts zijn vanaf nu te koop zijn in de online fanshop. De opbrengst daarvan gaat uiteraard naar Amnesty International.

WELLICHT OOK INTERESSANT VOOR JE?