Home > Norbert Alblas: Een warm persoon onder de lat in Oss
NIEUWS

Norbert Alblas: Een warm persoon onder de lat in Oss

9 september 2021

Norbert Alblas, geboren en getogen in Amstelveen staat sinds dit seizoen onder de lat in Oss. Vanaf zijn tiende trainde hij al mee in de jeugdopleiding van de top van Nederland. Mede door de steun van zijn familie is hij de persoon die hij vandaag de dag is.

Norbert Alblas is net als TOP Oss uitstekend aan het nieuwe seizoen begonnen!

Van scorende spits naar talentvolle keeper

Norbert Alblas begon zoals vele profvoetballers al op jonge leeftijd. Dat deed hij echter niet als keeper, maar als scorende spits! “Als jong jochie begon ik met voetballen. Ik was spits in het jeugdteam waar mijn broer destijds trainer van was. Toen ze eenmaal een keeper miste vroegen ze aan mij of ik wilde gaan keepen. Ik heb de keepershandschoenen aangetrokken en het beviel mij wel, daar is het uiteindelijk allemaal begonnen.”

Jeugdopleiding

Op 10-jarige leeftijd begon het allemaal voor Norbert Alblas, nadat AZ de keeper maar al te graag in de jeugdopleiding wilde hebben. “Ik ben als jongen van tien naar de jeugdopleiding van AZ gegaan. Na vijf jaar in de jeugdopleiding van AZ te hebben gezeten moest ik vertrekken, maar dezelfde dag nam Ajax contact met mij op of ik bij hun in de jeugdopleiding wilde komen. Natuurlijk heb ik die kans met beide handen aangepakt, want ik kom uit Amstelveen en dan is Ajax je droomclub. Als ik nu terug denk aan die week was het eigenlijk wel een gekke, maar ook een hele mooie week.”

Ajax

Na zijn vertrek bij AZ begon de talentvolle doelman zijn periode bij Ajax in de A2. “Ik begon in de A2 en via daar heb ik een plekje in de A1 weten te bemachtigen. Vanuit de A1 ben ik doorgegaan naar Jong Ajax en daar heb ik mijn debuut in het profvoetbal mogen maken. Uiteindelijk heb ik 43 wedstrijden mogen keepen voor Jong Ajax totdat ik doorschoof naar de hoofdmacht. De laatste 1.5 jaar bij Ajax heb ik als derde keeper bij het eerste gezeten. Het waren echt mooie jaren bij Ajax, vooral als je in die laatste 1.5 jaar echt deel uitmaakt van de selectie dan maak je natuurlijk mooie dingen mee, bijvoorbeeld de Europa League-finale was ontzettend mooi en leerzaam om mee te maken.”

Door het hoge niveau bij Ajax was iedere dag voor de keeper weer uitdagend en leerzaam. “Je probeert jezelf op te trekken aan dat hoge niveau. Als je dan iedere dag met die jongens bezig bent dan merk je uiteindelijk dat jezelf ook stappen maakt en beter wordt.”

NEC

Na zeven jaar Ajax verruilde Norbert Alblas de Amsterdamse club voor NEC. Voor de Nijmeegse club heeft Norbert Alblas drie jaar gekeept alvorens hij de stap naar TOP Oss maakte. “Bij NEC heb ik niet het aantal wedstrijden gekeept wat ik zelf voor ogen had, dat kwam mede door blessures. De drie jaar die ik bij NEC ben geweest waren drie mooie jaren. Natuurlijk had ik meer willen spelen, maar ik ben wel ontzettend trots hoe ik mezelf heb teruggeknokt in het team!”

TOP Oss

Na drie jaar NEC maakte Norbert Alblas afgelopen zomer de overstap naar het Osse Kuipje. Dat is voor de keeper uit Amstelveen een bewuste keuze geweest. “Vanaf het begin voelde ik al veel vertrouwen richting mij vanuit de club, maar dan moet jezelf eerst nog laten zien dat je het kan. Als ze dan ook uitspreken dat je de eerste keeper bent dit seizoen, dan moet je er ook staan. Ik denk dat ik tot nu toe heb laten zien wat ik kan en dat ik een meerwaarde voor de club kan zijn. Ik kijk er dan ook erg naar uit om een heel seizoen hier onder de lat te mogen staan.”

Vanaf dag één heeft Norbert Alblas een warm gevoel bij de club gekregen. “Ze hebben mij een warm onthaal gegeven vanaf de eerste dag. We werken iedere dag met een super leuke groep en daar is zeker wel een klik en een connectie mee. Die klik en connectie die er heerst in de spelersgroep stralen we ook uit, we fungeren als team en daar mogen we zeker niet in verzaken.”

Elkaar beter maken

Iedere dag staat Norbert Alblas met Lars van Meurs, Bodhi Prinssen en Ronnie Buitenkamp op het veld. We vragen Norbert hoe het is om iedere dag met z’n vieren op het veld te staan, te leren van elkaar en elkaar beter te maken. “Ik probeer mijn ervaring die ik heb met de andere keepers te delen en hun te helpen daarin. Natuurlijk hou je ook de focus op jezelf, maar als hun wat constateren bij mij sta ik daar zeker voor open. Ik denk dat het ook super leerzaam is om met elkaar te groeien en te ontwikkelen. Uiteindelijk zie je ook dat er onder elkaar een hele goede sfeer is en we weten wat er van ons gevraagd wordt. Mede door deze factoren bevalt het tot nu toe super goed!”

Familie

Vanaf vroeger heeft zijn familie veel invloed gehad op het succes van Norbert Alblas. Iedere dag steunden ze hem en stonden ze voor hem klaar, vertelde Norbert Alblas. “Ze hebben me altijd door dik en dun gesteund. Het was voor hun ook niet makkelijk als je 10-jarige zoon vanuit Amstelveen bij AZ in de jeugdopleiding gaat voetballen. Ik werd om half zeven opgehaald met het busje en ik kwam om zeven uur ‘s avonds weer thuis en dan moest ik nog eten. In het gezin vindt er dan ook wel een verandering plaats, maar ik kan zeggen dat ik die nooit echt gemerkt heb en dat is veelzeggend. Uiteindelijk woon ik nu samen met mijn vriendin en ga ik later dit jaar met haar trouwen. Het is twee keer uitgesteld door corona, maar daar kijk ik zeker naar uit. Zeker vanuit mijn vriendin en mijn gezin om me heen is die steun de hele tijd onvoorwaardelijk geweest. Mede door hun steun sta ik nog waar ik sta en daar ben ik hun bijzonder dankbaar voor dat ik die steun heb gekregen en nog iedere dag krijg!”

Warm persoon

De mensen die dicht bij Norbert Alblas staan zullen hem beschrijven als een warm persoon die altijd klaar staat voor zijn vrienden en familie. “Ik denk dat ze mij zullen omschrijven als een warm persoon die overal voor open staat. Zelf ben ik ook behoorlijk flexibel, dat komt ook wel door de tegenslagen die je in het leven krijgt alleen maar mee groeit. Ik weet ook zeker dat ze altijd op mij kunnen rekenen!”

WELLICHT OOK INTERESSANT VOOR JE?

Voorbeschouwing MVV Maastricht – TOP Oss

Voorbeschouwing MVV Maastricht – TOP Oss

TOP Oss kreeg genoeg kansen tegen Telstar, maar kwam niet verder dan 1-1. De Ossenaren creëerde weer genoeg kansen, maar vergaten zichzelf wederom te belonen met drie punten. Het is het...

TOP Oss opent fanshop

TOP Oss opent fanshop

De enige echte TOP Oss fanshop, vol met nieuwe items, is nu te vinden aan de Nelson Mandelaboulevard 24!  TOP Oss fanshop! Kom jij ook een keertje langs? Wat een geweldig nieuws! TOP...

Remise TOP Oss tegen Telstar, 1-1

Remise TOP Oss tegen Telstar, 1-1

Het is TOP Oss ondanks een 1-0 voorsprong en enkele enorme kansen in met name de tweede helft niet gelukt om te winnen van het eveneens te laag geklasseerde Telstar. Een 1-1 remise...