Home > Klaas Wels: Ossenaar voor altijd!
NIEUWS
Klaas Wels: Ossenaar voor altijd!
31 mei 2021

Het is alweer ruim twee weken geleden dat Klaas Wels tegen Roda JC voor de 168e en de laatste keer als trainer op het veld stond. Na dertien jaar kwam er een einde aan het tijdperk Klaas Wels bij TOP Oss. Klaas Wels zal ‘zijn’ TOP Oss via de voordeur verlaten, om met veel zin en frisse energie aan de slag te gaan bij MVV Maastricht.

13 jaar

Klaas Wels heeft een ontzettend lange periode achter de rug bij TOP Oss. Hij kwam als stagiair binnen en verlaat de club naar zijn zeggen, na 4.5 jaar aan het roer te hebben gestaan, via de voordeur. “Ik kwam dertien jaar geleden binnen als stagiair en nu verlaat ik de club als een coach die succesvol is geweest via de voordeur. Dertien jaar is een ontzettend lange periode in iemand zijn leven. Ik zeg heel vaak dat mijn kinderen met TOP Oss zijn opgegroeid, zolang maakt deze club al uit van ons leven en ons gezin.”

Klaas Wels zal veel herinneringen overhouden aan zijn tijdperk bij TOP Oss. “Ik koester heel veel warme herinneringen aan de club. Ik heb naast fantastisch mooie dingen ook minder leuke dingen meegemaakt, maar als ik nu terugkijk komen alle mooie herinneringen naar boven en die zullen me altijd bij blijven!” Als Klaas Wels de vraag krijgt wat die warme herinneringen zijn die hij overhoudt aan de club, is zijn antwoord meteen duidelijk. “Sowieso de laagdrempelige, sociale en warme club die we altijd willen uitstralen. Ik denk dat iedereen die binnen de club actief is, ervaart hoe warm de club is en hoe goed je wordt opgevangen. Iedereen is welkom, iedereen kan een kopje koffie komen doen en dan maakt het niet uit of je de directeur bent of een stagiair, iedereen is van waarde binnen de club!”

“Als ik de avond opnieuw zou mogen doen zou ik er niks aan veranderen.”

Foto’s: Pro Shots

Play-Offs

TOP Oss wist onder leiding van Klaas Wels in het seizoen 2018/2019 het beste resultaat in de clubgeschiedenis neer te zetten. In dat seizoen eindigde zijn ploeg op een knappe zesde plaats en ging het helaas ten onder in de halve finale van de play-offs tegen Sparta Rotterdam. “Dat seizoen was een vervolg van het seizoen 2017/2018. We konden voortborduren op een vaste kern. We wonnen in de vierde wedstrijd met 1-2 uit bij FC Twente. Die wedstrijd was de doorbraak in ons seizoen, want winnen in een volle Grolsch Veste is niet voor iedereen weggelegd. Na die wedstrijd begon er ook iets in de groep te ontstaan met het gevoel dat er echt iets mogelijk was. Terugkijkend op dat seizoen denk ik dat we met z’n allen enorm trots kunnen zijn. 2018/2019 is en blijft natuurlijk een pareltje op mijn tijd als hoofdtrainer van TOP Oss.”

2020/2021

Afgelopen seizoen was ook een erg bijzonder jaar voor iedereen binnen de club. Naast de coronaperikelen, was het een seizoen waarin de ploeg zich heeft teruggeknokt met goede resultaten, wat resulteerde in een tiende plek en daarmee een plaats in het linkerrijtje. “Afgelopen jaar is ook een fantastisch jaar geweest. We stonden na vijf wedstrijden met één punt onderaan de ranglijst. Als je dan kijkt hoe wij ons hersteld hebben en op een keurige tiende plaats zijn geëindigd met een team dat niet beschikt over het meeste scorend vermogen, maar wel de juiste teamgeest heeft en acceptabel veldspel op de mat legde, kunnen we terugkijken op een mooi seizoen!”

Twee belangrijke oefenmeesters

Een belangrijke man in de ontwikkeling van Klaas Wels is Dirk Heesen. In Klaas’ eerste jaar als assistent-trainer kwam hij terecht in een ‘alles of niets seizoen’ waarin de club moest promoveren. “Dat jaar was erg bijzonder. We moesten promotie afdwingen en dat is ons uiteindelijk ook gelukt, anders had het voor de club misschien heel anders kunnen aflopen. Uiteindelijk heb ik twee seizoenen met Dirk Heesen samengewerkt. Dat waren twee seizoen waarin ik heb genoten van hem als mens, maar ook als trainer.”

Als assistent-trainer heeft Klaas ook veel opgestoken van Wil Boessen. Ook Wil Boessen wist play-offs af te dwingen in het Osse Kuipje. “Dat zijn mooie momenten om op terug te kijken. Ik heb heel veel aan Wil gehad in mijn ontwikkeling als trainer zijnde.

Marcel van der Sloot

Klaas Wels en Marcel van der Sloot hebben twee periodes samengewerkt bij TOP Oss. Eén als assistent-trainer en speler en één periode als trainer en assistent-trainer. In die twee periodes beschikten beiden over een hele andere rol. “Toen wij gepromoveerd waren naar de eerste divisie keerde Marcel van der Sloot terug op het oude nest, nadat hij de overstap van FC Dordrecht naar het toenmalig FC Oss had gemaakt. Aan het begin zat er wat wrijving tussen ons, Marcel vond dat ik niet kritisch genoeg was en dat ik dingetjes liet lopen. Marcel was in die tijd een ervaren speler die al jaren meeging op dat niveau en voor mij was het juist mijn eerste jaar op dat niveau. Met terugwerkende kracht heeft hij op sommige punten zeker gelijk gehad, maar ik heb zelf als persoon en als trainer daar zeker wat van opgestoken. Zulke momenten hebben mij in die tijd een betere assistent-trainer gemaakt.”

Toen Klaas Wels hoofdtrainer werd en Marcel van der Sloot zijn assistent-trainer, brak er een tweede periode aan in de samenwerking tussen beide heren. “Het is mooi om te zien hoe een speler het veld afstapt en daarna trainer wordt. Marcel en ik hebben vaak samen gezeten. Na veel tips met elkaar uitgewisseld te hebben, is Marcel zelf ook een betere trainer geworden. Wij denken op voetballend gebied vaak hetzelfde over dingen. Met die visie zijn wij samen succesvol geweest en heeft Marcel daar absoluut een grote bijdrage in geleverd.”

Afscheid

Klaas Wels kreeg na afloop van zijn laatste wedstrijd tegen Roda JC een geweldig afscheid. Supporters kwamen naar het stadion toe om hem te bedanken voor zijn bewezen diensten. “Als ik de avond opnieuw zou mogen doen zou ik er niks aan veranderen. Op één ding na en dat is dat ik de supporters op de tribune zou willen hebben in plaats van in de hoek. Dat had mijn afscheid nog mooier gemaakt. Helaas mocht dat niet, maar de blijk van waardering begon voor de wedstrijd al met een spandoek. Dat de supporters dan na de wedstrijd speciaal voor mij en de ploeg naar het stadion komen deed mij enorm goed. Ik heb altijd met ziel en zaligheid voor de club gewerkt en geprobeerd het maximale eruit te halen en ik heb mezelf altijd door iedereen gewaardeerd gevoeld. Dat ik dan zo’n afscheid mag hebben doet mij heel veel en zal mij altijd bij blijven!”

MVV Maastricht

Klaas Wels gaat aankomend seizoen beginnen aan een nieuw uitdaging in zijn trainerscarrière. Dat gaat gebeuren bij MVV Maastricht, waar hij aankomend jaar de nieuwe hoofdtrainer zal zijn. “Het verbaasde mij in eerste instantie dat MVV mij belde, aangezien hun trainer nog een doorlopend contract had, maar dat maakte mij niet minder blij. We zijn meteen met elkaar in gesprek gegaan, waarna alles vrij snel rond is gekomen. MVV is een mooie en grote club, waar ik een prachtige nieuwe stap in mijn trainerscarrière kan zetten. Ik hoop mijzelf hier te kunnen bewijzen en door te ontwikkelen. Ik heb er zin in!”

KLAAS BEDANKT!

WELLICHT OOK INTERESSANT VOOR JE?