Home > “Kansen verzilveren en resultaat halen”
NIEUWS

“Kansen verzilveren en resultaat halen”

13 januari 2020

Na een korte winterstop is Klaas Wels zijn ploeg alweer volop aan het klaarstomen voor de tweede helft van de competitie. Wellicht is dit de break die TOP Oss nodig had, om fit te beginnen aan de tweede seizoenshelft. Er zijn twee oefenwedstrijden gespeeld, die beiden zijn gewonnen (TOP Oss – VV Gemert 5-0, TOP Oss – FC Dordrecht 1-0), maar het was nog niet naar tevredenheid van de trainer. Er zijn een aantal nieuwe gezichten te zien binnen de selectie, maar er zijn ook spelers vertrokken. We maken de stand van zaken op en Wels vertelt over zijn plannen voor deze tweede helft van de competitie.

“Het is altijd lekker om er even tussenuit te zijn”, vertelt de hoofdtrainer van TOP Oss. “Of je nu boven- of onderaan op de ranglijst staat. Voor de winterstop is het natuurlijk minder goed dan dat we met z’n allen hadden gehoopt. Dan is het wel extra fijn om het even op orde te stellen in de bovenkamer, mentaal.”

Een nieuw doch vertrouwd gezicht, Dean van der Sluijs in actie tijdens de oefenwedstrijd tegen FC Dordrecht.

Foto: Bert van Berkum

Voorbereiding
Zoals eerder vermeld, zijn er al twee oefenwedstrijden gespeeld, die alle twee gewonnen zijn door TOP Oss. Wels is gematigd tevreden: “In beide wedstrijden vond ik de weerstand vrij matig. Wel ben ik blij dat onze spitsen trefzeker zijn geweest. Echter is Gemert geen maatstaf voor wat we in de competitie voor onze kiezen gaan krijgen. Kansen moeten we dus ook gaan benutten in de officiële wedstrijden.” We blikken nog even terug op de wedstrijden van voor de winterstop. Vooral in de duels tegen FC Eindhoven, Excelsior en Jong Ajax heeft Klaas Wels een stijgende lijn gezien in het spel tussen beide 16 meters. “Het oogt allemaal wat vaster en stabieler. Het gaat dus om de beide zestien meters. Kan je ze daar tegenhouden en kan je ze aan de andere kant maken, dan ziet de wereld er heel anders uit. Maar daarin zijn we helaas in die wedstrijden niet in staat gebleken, dus laten we hopen dat dit na de winterstop anders gaat zijn.”

Nieuwe krachten
Waar Jordie Briels en Levi Opdam vertrokken zijn uit Oss, kan TOP bouwen op de krachten van nieuwe spelers zoals Henk Dijkhuizen, Dean van der Sluijs en sinds kort ook Grad Damen. Dean van der Sluijs keert terug bij de rood-witte, nadat hij een uitstapje maakte naar RKC, wat niet uitpakte zoals hij had gehoopt. Klaas Wels is blij met deze vertrouwde kracht: “We weten wat we aan hem hebben. Hij kan heel de linkerkant bestrijken en heeft het vermogen om vooruit te verdedigen.” Met Henk Dijkhuizen haalt TOP Oss ervaring binnen. De verdediger heeft bij Sparta en Roda JC al meer dan tweehonderd wedstrijden gespeeld, waarvan bijna de helft in de Eredivisie. Dijkhuizen en Van der Sluijs zijn beide verdedigers, maar met de komst van deze twee spelers ziet Wels niet alleen mogelijkheden achterin: “Het geeft ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld Danzell Gravenberch voorin te posteren. Piqué viel natuurlijk weg de laatste twee wedstrijden en dan zie je al dat je Danzell noodgedwongen achterin moet zetten. Dat heeft hij prima gedaan, maar misschien heeft hij voorin meer toegevoegde waarde dan achterin. Met deze nieuwe spelers hebben we die mogelijkheden.”

Vastigheid creëren
Waar Klaas Wels voor de winterstop veel wisselde in systeem en formatie, is hij nu vrij duidelijk. “We hebben nu duidelijk en vast omlijnd gekozen voor 3-5-2. Ik wil graag in dit systeem door blijven spelen om daar vastigheid in te creëren”, vertelt de oefenmeester. Met het oog op Jong AZ, weet hij dat zijn team vooruit moet gaan spelen. Wels: “Geef je AZ ruimte, tijd en de bal, dan zijn ze in staat om goed te voetballen. We moeten dwingend zijn, de bal willen hebben en kansen creëren.” Uiteindelijk is hij zich er het meest van bewust dat de kansen verzilverd moeten worden, willen ze resultaten gaan behalen. Hier heeft de trainer alle vertrouwen in, zoals nooit anders is geweest. Hij onderbouwt: “Met de komst van Dean en Henk en wellicht nog een aanvallende versterking, waar we altijd op azen, hopen we sterker en beter voor de dag te komen dan we voor de winterstop hebben laten zien.”

Schorsingen en blessures
Binnen de selectie van TOP Oss zijn er nog een aantal twijfelgevallen. Gianni Tiebosch, Sjoerd Overgoor en Danzell Gravenberch zijn nog geen zekerheid voor het duel tegen Jong AZ. Ook Enzo Stroo traint sinds kort pas weer mee wegens ziekte. Of hij fit genoeg is om minuten te maken, is ook nog twijfelachtig. Verder is er geen sprake van schorsingen.

WELLICHT OOK INTERESSANT VOOR JE?

Voorbeschouwing FC Volendam – TOP Oss

Een week na de 0-1 nederlaag tegen FC Eindhoven staat voor de ploeg van Klaas Wels de twaalfde wedstrijd van het seizoen op het programma. Ditmaal nemen de Ossenaren het op tegen de...