Home > Hoop op een sprookje gloort én smoort in Zwolle
NIEUWSTOP Oss TV
Hoop op een sprookje gloort én smoort in Zwolle
28 januari 2023
TOP Oss bewees vrijdagavond hoe scorebordjournalistiek een vertekend beeld van een wedstrijd geeft. Wie enkel de 4-1 einduitslag voor ogen kreeg, zou namelijk niet vermoeden dat de Ossenaren koploper PEC Zwolle zo’n zeventig minuten lang prima partij boden.

Thuisploeg PEC Zwolle liet van meet af aan aanvallend spel zien, maar in de vijfde minuut dribbelde Bradly van Hoven namens de bezoekers plotsklaps ook vlot het strafschopgebied in. Doordat er geen enkele ploeggenoot bij zijn pass kwam schoof de bal uiteindelijk langs het doel in plaats van erin, maar dat TOP wel degelijk om de knikkers kwam spelen was duidelijk. Iets meer dan tien minuten later doemde captain Rick Stuy van den Herik vlak voor het doel van Jasper Schendelaar op, waar zijn inzet alsnog werd gekeerd.

Thijs Jansen - Foto door Bert van Berkum
Foto door Bert van Berkum

Gedurende de eerste helft waren dat wel de meest succesvolle aanvallen, maar dankzij een paar scherpe reddingen van Thijs Jansen bleef de schade aan de andere zijde ook beperkt. De vrijgekomen Younes Taha kopte de bal in de 28ste minuut echter zo loeistrak tegen de touwen dat deze voor de doelman onhoudbaar bleek. De 1-0 voorsprong van Zwolle bleef tot aan de rust staan.

Vol in de aanval
Na rust liet TOP het wat meer controlerende spel varen, en koos het vol voor een offensieve strategie. De ploeg stond pas twee minuten in het veld toen centrale verdediger Roshon van Eijma een opening zag en de bal ver naar voren lepelde. In tandem spoedden Kyvon Leidsman en Bradly van Hoeven zich naar voren, waar die laatste aflegde op de eerste. Voor een succesvol schot was er echter een fractie te weinig ruimte.

Rick Dekker - Foto door Bert van Berkum

Hoop gloort
Die was er in de 66ste minuut wel voor Rick Dekker, die een lage voorzet beheerst binnen werkte. Het geluk was groot, de juich ingetogen. De middenvelder speelde immers zes jaar lang in Zwolle, gold in die periode als publiekslieveling bij de aanhang en woont nog altijd in de stad. Door de pandemie kon hij er echter nooit afscheid nemen van het thuispubliek. In Osse dienst lag er dus plotsklaps alsnog een sprookje in het verschiet.

Stuy - Foto door Bert van Berkum

Hoop smoort
Het mocht niet zo zijn. Een kwartier voor het einde van de officiële speeltijd was het die andere Zwolse publiekslieveling, Tolis Vellios, die de thuisploeg op voorsprong zette. In een poging opnieuw aan te haken gaf TOP meer ruimte weg dan houdbaar was, en kliefden de Zwollenaren nog tweemaal (Thy in de 80ste minuut, Huiberts in de 85ste) als een warm mes door de boter van de Osse achterhoede.

Na het laatste fluitsignaal zong het publiek aan de noordkant van het stadion een geëmotioneerde Rick Dekker massaal toe. Drie punten nam hij er niet mee naar huis, een waardig afscheid wel. En ergens hadden zelfs de Zwollenaren hem misschien nog wel iets meer gegund.

Na afloop spraken middenvelder Rick Dekker en interim-hoofdtrainer Marcel van der Sloot over de wedstrijd.