Home > Van legendarisch bekerduel tot emotioneel afscheid: de historie van TOP tegen Roda
NIEUWS
Van legendarisch bekerduel tot emotioneel afscheid: de historie van TOP tegen Roda
21 oktober 2022

TOP Oss was pas een jaar teruggekeerd in het Nederlands profvoetbal, toen het op 28 oktober 1992 Roda JC trof in de derde ronde van het bekertoernooi. De club uit Kerkrade was op die gedenkwaardige woensdagavond nog een vaste waarde in de Eredivisie, en op papier dus de bovenliggende partij. In de praktijk pakte dat heel anders uit. TOP was onder leiding van de onlangs overleden oud-Oranje keeper Piet Schrijvers oppermachtig die dag.

Rick Stuy van den Herik in duel met Roda JC

“Wij gaan Europa in!” klonk het tijdens het met 5-1 gewonnen duel in 1992

Toekomstig PSV-coryfee Ronald Waterreus kon na negen minuten al grabbelen, toen Robert van der Weert de score opende namens de Ossenaren. De Limburgers kwamen enkele momenten later dankzij voormalig Oekraïens international Sergiy Pogodin alweer op gelijke hoogte, maar zouden daarna niet meer tot scoren komen. Dat deed TOP wel. Thijs Waterink, Patrick Koolen, Dennis Purperhart, en vlak voor het einde nog eens Robert van der Weert, plaatsten de bal allemaal tussen de palen. En zo stond er na 90 minuten voetbal een verpletterende 5-1 overwinning op het scorebord. “Wij gaan Europa in”, scandeerden de supporters luidkeels na deze legendarische overwinning.

Emotioneel afscheid
Het duurde daarna maar liefst 22 jaar tot TOP Oss en Roda JC elkaar opnieuw zouden treffen. De Limburgers degradeerden toen naar de eerste divisie, en speelden in seizoen 2014/2015 dus tweemaal tegen de Brabanders. Thuis won Roda met 4-3, in Oss was TOP met 1-0 te sterk. Nog acht keer speelden de clubs in de jaren daarna tegen elkaar. Het leverde twee keer een gelijkspel op, vijf keer een Limburgse victorie, en nog éénmaal een Osse, in eigen huis op 12 mei 2021. 

Dat was de laatste wedstrijd die huidig technisch directeur Klaas Wels als hoofdtrainer onder zijn hoede nam. Zijn ploeg nam afscheid van hem met een 2-0 overwinning. Publiek mocht er vanwege de pandemie niet bij zijn, maar supporters zorgden vanaf de hoek van het stadion met vuurwerk en gezang voor een emotioneel afscheid. Een mooi detail: de openingsgoal die avond was van Mart Remans, een voetballer geboren en getogen in de gemeente Kerkrade, waar de plaatselijke profclub hem dat seizoen verhuurde aan TOP Oss.

Kay Tejan
Op de wedstrijdavond van 21 oktober willen wij Kay Tejan een hart onder de riem steken. Onze topscoorder van vorig seizoen die momenteel op huurbasis bij FC Sheriff in Tiraspol speelt, is onlangs vader geworden van een zoontje dat het vanwege de premature geboorte niet gered heeft. Met een spandoek dat mogelijk is gemaakt in samenwerking met supportersvereniging De Trouwe Oss en Verhees Textiles laten we weten dat uit het oog, niet uit het hart betekent. Kay, we denken aan je en wensen jou en je naasten veel sterkte toe met dit immense verlies.

Kay Tejan strijdt tegen Roda

WELLICHT OOK INTERESSANT VOOR JE?

Gratis toegang TOP Oss – Al Nasr SC

Gratis toegang TOP Oss – Al Nasr SC

Op zaterdag 27 juli wordt er om 16:00 uur afgetrapt tegen Al Nasr SC. De wedstrijd zal plaatsvinden op Sportpark de Passelegt in Overasselt. Aanschouw jij hoe Sjors Ultee het opneemt...

Ilounga Pata bindt de strijd aan met Roda JC